kawa w ziarnach arabica

Selekcja między kawą ziarnistą i kawą rozdrabnianą jest mniej więcej taki tak wybór pomiędzy herbatą liściastą, a taką woreczkowaną. Co będzie w środku? W sumie nie wiadomo, musimy opierać się na wiadomości, jaką zapewnia nam producent. Jakim sposobem w takim razie dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?

kawa bezkofeinowa

Kawa ziarnista – atuty
W kawie w ziarnach dłużej zachowywany jest aromat. Skutkiem tego, jeżeli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica oraz Robusta w zestawieniu 3:1) oraz zamierzamy z tej mieszanki korzystać przez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego rodzaju kawy wydziela się przy każdym mieleniu niezależnie od tego, czy używamy to mielenia:
•    Młynka manualnego
•    Młynka automatycznego
W zależności od sposobu rozdrabniania zdobywamy kawę o różnych wartościach. I tak dla mielenia mechanicznego o wiele poprawniejsze są mieszanki arabica i robusta, zaś dla mielenie manualnego o wiele przyzwoiciej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się kompletnie inaczej w wypadku mielenia z użyciem doświadczonego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim przypadku mechanika powiązana z delikatnością powoduje, że nawet najbardziej ekskluzywny gatunek kawy nie traci na wartości na skutek użycia zaawansowanych technik pod ciśnieniem oraz zachowania szczególnej temperatury mielenia.
Kawa mielona – walory

Kawa mielona jest doskonałą opcją, jeżeli nie mamy młynka do kawy ani nie używamy ekspresu ciśnieniowego, ale w dalszym ciągu zależy nam na odpowiedniej jakościowo kawie. Wtenczas najszybszym sposobem jej zdobycia jest kupno kawy mielonej. Nadaje się ona również na przygotowanie kawy zalewanej (takiej wymagającej zaparzania) jak oraz do zastosowania w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy jedynie dosypać zmielonej kompozycji oraz po paru minutach zdołać rozkoszować się przednią kawą.
W wyborze dobrej jakościowo kawy, zawsze pomoże nam etykieta, na której w świetle krajowego prawa, powinna odkryć się cała lista składników produktu oraz sposób ich wykorzystania. Stale kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które wielokrotnie może nas zmylić.